ماه گذشته: 2068

جزوه های آموزشی بیماران

برای دیدن مطالب جزوه ها روی آنها کلیک نمایید

عوارض شايع داروهاي شيمي درماني

اگر در مورد عوارض شيمي­درماني سؤال داريد ، شما تنها نخواهيد ماند !

قبل از شروع شيمي­درماني ، اغلب افراد نگران عوارض جانبي اين داروها هستند . عوارض جانبي شايع شيمي­درماني عبارتند از : تهوع ، استفراغ ، ريزش مو ، خستگي ، افزايش احتمال ايجاد خونمردگي و خونريزي و ابتلاء به عفونت .

اين نكات را همواره به خاطر داشته باشيـــد .

يك بيمار تحت درمان با داروهاي شيمي­درماني همه عوارض فوق را تجربه نمي­كند ، برخي افراد فقط دچار عوارض جانبي بسيار مختصـــري مي­شوند .

•       شدت عوارض در افراد مختلف متفاوت است .
  •       با پزشك و پرستار در مورد اينكه احتمال ابتلاء به كدام عوارض در شما بيشتر است صحبت كنيد .
  •       اغلب پزشك شما داروهايي را تجويز مي­كند كه قبل از بروز عوارض از ايجاد آنها پيشگيري كنــد .
  •       اگر چه اين عوارض ناخوشانيد اما گذرا هستند و توجه كنيد كه اين داروها مي­توانند موجب درمان بيماري شما شوند .

آيا شيمي درماني كليه­ها و مثانه را تحت تأثير قرار مي­دهد ؟

برخي از داروهاي شيمي­درماني مي­توانند موجب تحريك مثانه شوند يا صدمات كليوي دائمي يا موقت ايجاد كنند . اين داروها ممكن است موجب تغيير رنگ ادرار شوند ( نارنجي ، قرمز يا زرد ) يا باعث افزايش بوي ادرار يا ايجاد بويي شبيه دارو در ادرار شوند .

ممكن است رنگ و بوي مايع مني نيز براي مدت كوتاهي تغيير يابد . از پزشك خود در مورد اينكه آيا داروهاي شما داراي چنين اثراتي هستند سؤال كنيد .

خود را از نظر وجود علائم زير بررسي كنيــد :

•       درد يا سوزش هنگام دفع ادرار
  •       تكـــرر ادرار
  •       احســاس فوريت در دفع ادرار
  •       ادرار قرمز رنگ يا خوني ( بعضي داروهاي شيمي درماني رنگ ادرار را تغيير مي­دهند ، در صورت ايجاد اين وضعيت به پزشك يا پرستــار اطلاع دهيـــد )
  •       لــــرز
  • تب       به ميزان كافي مايعات بنوشيد ، مصرف مايعات باعث توليد بيشتر ادرار شده و از ايجاد مشكلات كليوي پيشگيري مي­كند . آب ، آب ميوه ، قهوه ، چاي ، سوپ و بستني مي­توانند مايعات مصرفي شما را تشكيل دهند . ( در صورتي كه از رژيم خاصي پيروي مي­كنيد ، در اين مورد با پزشك يا پرستار مشورت كنيد )

نكاتي در مورد زخم دهــان ، لثه و مشكلات گلـــو

يكي از نكات با اهميت در طي دورة درمان با داروهاي شيمي­درماني ، مراقبت صحيح از دهان است . برخي داروهاي شيمي­درماني مي­توانند ، در دهان زخم ايجاد نمايند يا باعث خشكي دهان و حتي خونريزي شوند . زخم­هاي دهاني فقط دردناك نيستند بلكه ميكروبهاي موجود در دهان شما مي­تواند آنها را عفوني سازد . مقابله با عفونتها در طي شيمي­درماني به سختي انجام مي­شوند و وجود عفونت مي­تواند به مشكلات جدي منتهي گردد . بسيار با اهميت است كه شما با رعايت توصيه­هاي زير از ايجاد اين مشكل پيشگيري كنيـــد .

راههايي جهت حفظ سلامت گلو ، دهان و لثه در طي شيمي­درماني:

•       قبل از شروع اولين دورة شيمي­درماني به دندانپزشك مراجعه كنيد تا ضايعات احتمالي دهان و دندان شما را ترميـــم كنـــد .
  •       بعد از خوردن هر وعده غذا، دندانهايتان را مسواك بزنيد ، از مسواك نرم استفاده كنيد و دندانهايتان را با ملايمت و به آرامي مسواك كنيد . مسواك زدن خشن مي­تواند به بافت نرم دهان آسيب برســاند .
  •       مسواك خود را بعد از هر بار استفاده به خوبي بشوييد و در جاي خشك نگهداري كنيد .
  •       در صورت ايجاد زخم در دهانتان ، به پزشك يا پرستار اطلاع دهيد ، ممكن است شما به درمان طبي نياز داشته باشيــد .

اگر زخمهاي دهاني دردناك داريد و اين زخم­ها مانع غذا خوردن شما هستند ، نكات زير را به كار ببريد :

•       از پزشك خود سؤال كنيد كه آيا مي­توانيد از داروهايي خاص كه او تجويز مي­كند جهت تسكين درد استفـــاده كنيد .
  •       غذاهاي خنك مصرف كنيد . غذاهاي داغ يا گرم مي­تواند موجب تحريك بافت حساس دهان شود .
  •       از مواد غذايي نرم و آبكي مانند بستني ، ميوه­هاي نرم ( موز ) ، پورة سيب­زميني ، تخم مرغ آبپز ، سوپ استفاده كنيـــد .
  •       از مواد غذايي محرك ، غذاهاي اسيدي مانند گوجه ، آب پرتقال ، غذاهاي شور و تند و غذاهاي خشك پرهيز كنيـــد .

در صورتيكه دچار خشكي دهان هستيد واين مسئله مانع غذا خوردن شما مي­شود ، نكات زير را بكار بريد :

• مايعات فراوان بنوشــيد .
  • قطعات يخ يا آب نبات ترش بمكيــد .
  • از آدامس­هاي فاقد شيريني استفاده كنيـــد .
  • غذاهاي خشك را همراه كره يا سس استفاده كنيــد .
  • از غذاهاي نرم و صاف شده استفــاده كنيد .
  • äاز پمــاد ويتامين A جهت مرطوب نگهداشتن لبها استفاده كنيد .

علايــم عفونت

در صورت بروز هر يك از موارد زير لازم است كه به پزشك مراجعه كنيــد :

• äتب ( معمولاً اولين نشانة عفونت است )
  •  لـــرز
  • تعريق
  •  سرفه يا تنگــي نفس
  •  گلو درد يا وجود زخم در درهــان
  • مدفوع شل يا آبكـــي
  •  اشكال در ادرار كردن ، افزايش دفعات ادرار يا سوزش حين ادرار كــردن
  •  خارش ناحيه تناسلي يا وجود ترشحــات چركــي

پيشگيـــري از عفونت

كاهش نوتروفيل­ها يك عارضه مورد انتظار شيمي­درماني است . تحقيقات نشان داده كه شستن دستها و رعايت بهداشت مؤثرترين راه پيشگيري از عفونت است .

روشهــاي پيشگيــــري

•       دستهاي خود را قبل از غذا خوردن و بعد از اجابت مزاج و عطسه كردن خوب بشوييد .
  •       مطمئن شويد كه تمام قسمتهاي دست خود را شسته­ايد ، 10 ثانيه زمان مناسبي جهت شستن دستها مي­باشـــد .
  •       رعايت بهداشت دهان ضروري است ـ دندانهاي خود را با مسواك نرم بعد از صرف غذا و قبل از خواب مسواك بزنيـــد .
  •       هر روز دوش آب  گرم بگيريد . ( دوش آب داغ مي­تواند باعث خشكي پوست گردد )
  •       از تماس نزديك با افراد بيمار شامل كودكان مبتلا به سرخك و آبله­مرغان يا بزرگسالان مبتلا به سرماخوردگي بپرهيـــزيد .
  •       از تماس با افــرادي كه به تازگي واكسن زده­اند بپرهيزيـــد .
  •       اگر نياز به اقدامات دندانپزشكي داريد حتماً با پزشك معالج خود در اين مورد مشورت كنيد و به دندانپزشك اطلاع دهيــد كه تحت درمان با داروهاي شيمي­درماني هستيد .
  •       از حضور در اماكن شلوغ بخصوص 7 تا 14 روز بعد از دريافت داروهاي شيمي­درماني اجتناب كنيد .
  •       از ايجاد يبوست پيشگيري كنيد و از وارد شدن صدمه به پوست و مخاط دهان پيشگيري كنيد .