5s

بیمارستان امید > 5s

مقدمه

آراستگی و پاکیزگی از اساس ترین ارکان نظام زندگی انسانهاست که با رعایت آن می توان به بهره وری  بالاتر در هر زمینه زندگی شخصی یا کاری دست یافت .

امروزه  با استفاده از نظام ساماندهی محیط کار(s 5)  می توان نتایج  شگفت آوری را ایجاد نمود و به محیط کاری شاد، تمیز و شایسته دست یافت.

معرفی5s

5s  چیست؟

فنی است که به منظور برقراری و حفظ فضای کیفیتی در یک سازمان استفاده می شود. که این نظام اولین بار در کشور ژاپن پس از جنگ جهانی دوم انجام شد.

هر sبیانگر یکی از ابعاد پنجگانه ساماندهی محیط کار است .

مفهوم 5s   :

ارتقاء کیفیت کار و در نتیجه بهره وری بالای نیروی انسانی است.

اهداف5s :

• ایجاد نشاط در محیط کار
  • تشویق پرسنل جهت انجام کار دسته جمعی
  • درک افراد از اجرای پروژه.
  • ایجاد انگیزه در کارکنان جهت نگهداری

هدف نهائی 5s : حفظ لوازم و تجهیزات پیشگیری از اتلاف و بهسازی فرآیندهای سازمانی و برقراری ارتباطی منطقی و سالم بین انسان ابزار و کار است.

مراحل s5

گام اول: تشخیص(SEIRI )

بدین معنا که اقلام ضروری و غیر ضروری از هم تفکیک شده و از محیط کار دور می گردد. یعنی بلا استفاده ها دور ریخته شده یا در انبار تجمیع می شود.

گام دوم: ترتیب (SEITON)

هرچیزی در بهترین موقعیت مکانی از لحاظ دسترسی قرار می گیرد تا در صورت نیاز به سهولت و بدون اتلاف وقت و جست و جوهای بیهوده در دسترس قرار گیرد .

گام سوم : تنظیف (SEISO)

این اصل به معنای رعایت پاکیزگی در همه حال و در همه جاست . به طوریکه روزانه قبل از شروع کار نظافت به مدت 5 دقیقه الزامی است.

گام چهارم: تثبیت(SEIKETSO)

به معنای استانداردسازی مستمر، حفظ و نگهداری محیط کار در سطح خوب و مطلوب از طریق کنترل و اصلاح دائمی سه بعد تشخیص: ترتیب و تنظیف است. بدون استاندارد سازی محیط  به وضعیت قبلی خود یعنی یک محیط بی نظم و آشفته باز می گردد.

گام پنجم: تکلیف (SHITSOKE)

نهادینه کردن عادات درست به جای عادات نادرست از طریق آموزش و تمرین مشخصه این گام است.

رعایت این اصل موجب رعایت نزاکت، ادب و رفتار خوب سازمانی می گردد. محیط با انضباط محیطی است که در آن به حقوق یکدیگر احترام گذارده شود.

مسئول

مریم فیاضی